UI design

Als UI designer zorg ik voor een aantrekkelijke website die bij jouw product en bedrijf past.

UI design wordt ook wel visual design genoemd en is de grafische schil van jouw website, webshop, app of digitale product. Er is wel eens wat verwarring met UX design, waarbij de gebruikerservaring (user experience) en niet zozeer het visuele uiterlijk de focus is.

Wat is het doel van UI design?

UI design dient een aantal verschillende doelen;

• Imago van bedrijf, organisatie of merk uitdragen als verlengstuk van de communicatiestijl of brand design
• Aandacht van de doelgroep trekken en vasthouden
• Websitecontent ordenen en op aantrekkelijke manier brengen
• Interactie van gebruikers optimaal ondersteunen
• Bovenstaand op desktop, mobiel en tablet ondersteunen
• Opdrachtgever enthousiast maken

Dat laatste punt is een beetje flauw, maar een ‘strak’ design met een ‘wow-factor’ is toch vaak iets wat veel designers als belangrijkste doel voor hun designs hebben. Ik snap dat wel, ik ben zelf ook gevoelig voor mooie dingen.
Maar als designer, die zowel UI als UX doet, focus ik liever op het optimaal bedienen van de eindgebruiker. Het kost soms wat overredingskracht richting opdrachtgevers of business owners maar uiteindelijk schiet zowel de eindgebruiker als de opdrachtgever daar het meeste mee op.

UI design door Nethead

Ik kan terugvallen op een lange ervaring in online design. In 1998 maakte ik mijn eerste website design. En konden in het desktop only tijdperk grafisch vormgevers ook nog wel een website ontwerpen, vanaf de introductie van de eerste iPhone in 2007 volgden de technologische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Dit stelt ook veel hogere eisen aan UI designers.

Ik ben al meer dan 2 decennia gespecialiseerd in design voor user interfaces. Tegenwoordig werk ik vaak met een mobile first aanpak omdat het bezoek vanaf een mobiel device de overhand begint te krijgen.
Ook ben ik kritisch op de gangbare responsive design opvatting dat de mobiele variant van de website dezelfde content en functies bevat als de desktop variant (alleen in een andere lay-out). Mobiele gebruikers hebben minder focus en willen gebruik maken van functies die specifiek voor smartphones zijn weggelegd. Daar wordt vaak onvoldoende op ingespeeld.

Ik maak mijn UI designs in Figma. Dit opmaakprogramma is inmiddels de standaard voor UX/UI designers. Figma biedt de mogelijkheid om designs meteen in code bij webdevelopers op te leveren. Dit zorgt voor een veel nauwkeurigere en minder foutgevoeligere manier van samenwerken dan voorheen. Ook heeft Figma een goed ontwikkelde prototype functie. Designs kunnen hierdoor meteen in een werkend prototype omgezet worden dat je met gebruikers kunt testen.
Doordat ik al 2 decennia nauw samenwerk met developers kan ik lezen en schrijven met deze beroepsgroep.

Showcase UI design