Freelance UX designer inhuren

Wie wil jij inhuren voor interim UX design, iemand die resultaat behaalt?

Als je een freelance UX designer in wilt schakelen overweeg dan goed of je een generalist of een specialist nodig hebt. Heb je niet genoeg middelen of mogelijkheden om met een team UX-superspecialisten te werken, of zoek je iemand die als UX-lead of UX-coach zijn rol kan pakken, kies dan voor een T-shaped UX designer als Nethead. Het inhuren van een freelance UX-designer is een stap die sneller tot goed resultaat leidt met een goede voorbereiding en weloverwogen keuzes.

Ik heb 25 jaar ervaring als zelfstandige in de digital design wereld, eerst als werkgever/ondernemer en later als freelance UX designer. Hierdoor heb ik de breedte en diepte om jouw digitale uitdaging snel te doorgronden. En om complexiteit naar eenvoud terug te brengen voor gebruikers. Ik ben gewend om met verschillende disciplines samen te werken en me te verbinden aan het teambelang. Zowel voor langlopende UX-rollen in Agile teamverband, als voor UX uitdagingen waar een zelfstandige UX-expert zich snel een complexe business- en gebruikerscontext eigen moet maken en een designoplossing op moet leveren.

David Efdé, freelance UX designer met 25 jaar ervaring

Heb je een UX designer of een visual designer nodig?

Een UX designer is niet hetzelfde als een visual designer. Een UX designer onderzoekt en ontwerpt alles wat invloed heeft op de ervaring die gebruikers met jouw product of website hebben, terwijl visual design slechts een klein (maar belangrijk) onderdeel daarin is. Het UX design levert de blauwdruk van alle gevalideerde gebruikersprocessen op jouw website inclusief het optimaliseren van de aantrekkelijkheid van jouw digitale product. Visual design is de grafische doorvertaling hiervan in een aantrekkelijke user interface.

Is er voldoende draagvlak om een UX designer zijn werk te laten doen?

Dit heeft ook weer met het voorgaande punt te maken. Als UX designers binnen jouw organisatie als veredelde visual designers worden beschouwd dan is de kans evident dat een project wederzijds op teleurstelling gaat uit lopen. UX designers komen het beste tot hun recht als ze met een zekere autonomie kunnen werken. Uiteraard zijn jouw business goals een wezenlijk onderdeel van een UX design aanpak, maar als advocaat van de gebruiker moet je van vakkundige UX designers geen “U vraagt, wij draaien” aanpak verwachten. Gebruikerservaring zit wellicht veel dieper in het product of de organisatie dan je had verwacht.

Welk team heb je verder nog nodig?

Er bestaan UX designers met brede kennis en ervaring maar om je project te doen slagen zijn er uiteraard ook nog andere specialisten nodig. Wie gaat bijvoorbeeld de technische uitvoering voor zijn rekening nemen? En kun je dat wellicht (deels) in eigen huis doen? Welke partij gaat garant staan voor een vlekkeloze bereikbaarheid van je website of applicatie (webhosting)? Welke logistieke partner kies je? Wie gaat content maken?

UX projectmanagement

Bij de realisatie van digitale middelen zijn vaak op z’n minst designers, developers en marketeers/business developers betrokken. Vaak komen er ook nog copywriters, online marketing specialisten, product owners, testers en strategen een bijdrage leveren. Hoe zorg je ervoor dat deze verschillende disciplines en bloedgroepen efficiënt en effectief samenwerken?

Een senior UX designer zoals Nethead is erin geroutineerd om zelfstandig het designproces te faciliteren en de rest van het team daarin mee te nemen. Er zijn ook UX designers die de rol van product owner (coördinatie van het gehele werkproces) op zich kunnen nemen. Zeker nu remote werken zo’n vlucht heeft genomen en er veel minder informele afstemming plaats vindt is het belangrijk om het projectmanagement als vast onderdeel van het werk te beschouwen en vorm te geven.

Er zijn ook legio handige online tools voor projectplanning en afstemming beschikbaar. Mijn favorieten zijn Trello (planning), Slack (afstemming), Miro (ideeën verzamelen & evalueren), Toggl (werkzaamheden & uren bijhouden) en Loom (korte uitlegvideo’s opnemen). Maar alles valt of staat natuurlijk met de mensen die achter de knoppen zitten, maar dat is met veel dingen zo.

”David is bevlogen en gek op wat hij doet.”

Thomas Morel Projectmanager Go2People