Freelance UX designers inhuren, hoe pak je dat aan?

In het digitale tijdperk is een naadloze en plezierige user experience (UX) cruciaal voor online succes. Het trekt en behoudt gebruikers, verbetert conversiepercentages en versterkt merkloyaliteit. Prioriteit geven aan de gebruikerservaring met de inhuur van freelance UX designers leidt tot concurrentievoordeel en betere financiële prestaties, omdat het digitale oplossingen levert die functioneel, intuïtief en aantrekkelijk zijn voor moderne consumenten.

Freelance UX designers worden vaker ingeschakeld

UX design is ongeveer een decennium geleden overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met de toenemende zakelijke belangen in de digitale kanalen groeide ook de noodzaak om de gebruikerservaring grondig te onderzoeken en te verbeteren. Na de grotere ondernemingen en organisaties volgde al snel een groeiende groep van middelgrote en kleinere bedrijven en start-ups. Sindsdien is de vraag naar freelance experts op het gebied van User Experience exponentieel toegenomen. Bij vrijwel elk digitaal project wordt nu, naast de gebruikelijke IT-professionals, ook serieus rekening gehouden met de inzet van UX-specialisten.”

In dit artikel verken ik grondig hoe je een freelance UX designer kunt vinden die perfect past bij jouw project en organisatie. Ik bespreek waar je op moet letten, wat je kunt verwachten en hoe je de samenwerking het beste kunt aanpakken. Mijn doel is om je waardevolle inzichten te bieden die je kunnen helpen bij het aanpakken van dit proces op een effectievere manier.

Beeld: Ofspace LLC @Unsplash

Nederlandse bedrijven die stevig investeren in (freelance) UX designers

Enkele voorbeelden van Nederlandse bedrijven die historisch gezien bekendstaan om hun hun focus op UX design, en dus ook veel freelance UX designers inhuren, zijn onder andere:

Booking.com

Dit wereldwijde online reisplatform heeft UX-design als een kernonderdeel van hun bedrijfsstrategie.

Philips

Een toonaangevend elektronicabedrijf dat UX-design integreert in de ontwikkeling van medische apparatuur, consumentenelektronica en andere producten.

Bol.com

De grootste online winkel van Nederland zet zich in voor een uitstekende gebruikerservaring op hun e-commerceplatform.

Coolblue

Een e-commercebedrijf dat bekendstaat om zijn klantgerichtheid en aandacht voor UX-design, vooral in de verkoop van elektronica en huishoudelijke apparaten.

ING

Een grote Nederlandse bank die investeert in digitale diensten en applicaties met een sterke focus op UX-design.

Adyen

Een fintechbedrijf dat betalingsdiensten aanbiedt en UX-ontwerpers inzet om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

Waarom kiezen voor een freelance UX designer?

Het inhuren van freelance UX-designers biedt verschillende voordelen ten opzichte van het in dienst nemen van interne medewerkers of werken met ontwerpbureaus:

Expertise

Freelance UX’ers brengen vaak diepgaande kennis en ervaring met zich mee, waardoor ze snel en efficiënt kunnen werken aan specifieke projecten.

Flexibiliteit

Freelancers kunnen gemakkelijk worden ingehuurd voor tijdelijke of projectmatige behoeften. Dit biedt bedrijven de flexibiliteit om UX-designers te betrekken wanneer dat nodig is, zonder langdurige arbeidscontracten.

Kostenbeheersing

Het inhuren van freelancers kan kosteneffectief zijn omdat bedrijven alleen betalen voor de tijd en expertise die daadwerkelijk nodig zijn voor een project, zonder extra overheadkosten.

Out of the box denken

Freelancers werken vaak met verschillende klanten en projecten, wat hen in staat stelt om diverse inzichten en frisse ideeën in te brengen in jouw projecten.

Snelle Start

Freelancers kunnen snel aan de slag gaan, zonder de inwerkperiode die vaak nodig is bij het aannemen van vaste medewerkers.

Schaalbaarheid

Bij groeiende projecten kunnen bedrijven gemakkelijk extra freelance UX-designers inhuren om aan de vraag te voldoen, waardoor schaalbaarheid wordt bevorderd.

Onafhankelijkheid

Freelancers werken vaak zelfstandig en vereisen minder directe supervisie, wat uw interne teams kan ontlasten en u de vrijheid geeft om te focussen op andere aspecten van uw bedrijf.

Welke zaken moet ik overwegen als ik een freelance UX designer zoek?

Specifieke expertise

Misschien wel het allerbelangrijkste punt; doe je huiswerk goed als je een freelance UX designer wilt inschakelen. Verdiep je goed in de rol die hij of zij moet vervullen. Zoek je een UX-generalist of richt je je op een specialistische rol? Ligt de nadruk op het visuele design (UI design) of juist op het maken van prototypes, het uitvoeren van gebruikersonderzoek of het centraal stellen van de gebruiker? Moet deze persoon een zeker natuurlijk overwicht hebben en een team begeleiden, of is het hoofddoel om het bestaande team aan te vullen? Deze overwegingen zullen je helpen om gericht te zoeken naar de juiste persoon voor de klus.

Portfolio en referenties

Bekijk de expertise en het portfolio van de freelance UX-designer zorgvuldig. Zijn hun vaardigheden en ervaring in lijn met de behoeften van uw project? Vraag om voorbeelden van eerdere werkzaamheden en referenties. Vermijd hierbij de valkuil door je teveel te laten inpakken door mooie plaatjes van designs. Een UX expert is primair bezig met het onderzoeken en ontwerpen van de gebruikerservaring. Dat is een arbeidsintensief proces dat lang niet altijd gelikte plaatjes oplevert. Wees ook scherp op UI designers die pretenderen UX designers te zijn. De markt voor UX design is de laatste jaren overspoeld met designers die mooie designs maken maar geen diepgaande interesse in het design van gebruikerservaringen hebben.

Culturele en persoonlijke fit

Overweeg of de freelancer past bij de bedrijfscultuur en waarden van uw organisatie. Een goede culturele en persoonlijke fit kan de samenwerking en creatieve uitwisseling ten goede komen.

Beschikbaarheid en timing

Verifieer of de freelance UX-designer beschikbaar is voor uw project binnen de gewenste planning. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben met betrekking tot de start- en einddatum van het project.

Kosten

Stel een duidelijk budget op voor uw UX-designproject en evalueer of de tarieven van de freelancer binnen uw financiële mogelijkheden vallen. Houd rekening met eventuele bijkomende kosten, zoals licenties voor softwaretools.

Verwachtingen over de samenwerking

Bespreek de mate van betrokkenheid die u verwacht van de freelancer. En hoe gaan jullie zaken afstemmen? Duidelijke en open communicatie is essentieel voor een succesvolle samenwerking.

Beeld: Sebastien Bonneval @Unsplash

De juiste freelance UX designer vinden

Als opdrachtgever op zoek naar een freelance UX designer zijn er verschillende effectieve kanalen en methoden om getalenteerde professionals te vinden:

Kanalen en methoden

LinkedIn

LinkedIn is een uitstekende bron om UX designers te vinden. Gebruik geavanceerde zoekfilters om professionals te vinden met de juiste vaardigheden en ervaring. Sluit u aan bij UX- en designgroepen om uw netwerk uit te breiden.

Google

Zoek zelf op freelance UX designers, evt. met toevoeging van stad of steden en verdere specialisatie. Veel freelance designers hebben immers een eigen website waarop ze hun werk en hun profiel laten zien. Dat geeft meteen al een goede indruk van hun designvaardigheden, hoewel sommige designers het zo druk hebben met werk voor klanten dat hun eigen website erbij in schiet.

Freelance Marktplaatsen

Platforms zoals Upwork, Freelancer, Toptal en Fiverr bieden een breed scala aan freelance UX designers met verschillende vaardigheidsniveaus en prijzen. U kunt profielen bekijken, portfolio’s beoordelen en contact leggen met kandidaten.

Designcommunity’s en forums

Websites zoals Behance, Dribbble en Designer Hangout kunnen behulpzaam zijn om designportfolio’s te verkennen en contact te leggen met designers. Designfora zoals UX Stack Exchange bieden ook mogelijkheden voor discussies en aanbevelingen.

Professionele netwerkevenementen

UX-gerelateerde conferenties, meetups en workshops bieden de mogelijkheid om in contact te komen met UX designers persoonlijk. Evenementen zoals Amsterdam UX Meetup of UXcamp NL zijn goede keuzes hiervoor.

Recruitmentbureaus

Er zijn veel bureaus, met name in de ICT en marketingcommunicatie hoek, die inmiddels ook zijn gespecialiseerd in het koppelen van opdrachtgevers aan freelance UX designers. Ze kunnen u helpen bij het vinden van de juiste kandidaat.

Designscholen en universiteiten

Neem contact op met lokale designscholen om afgestudeerden of studenten te vinden die op zoek zijn naar freelance kansen. De meest bekende en hoogstgewaardeerde UX design studie is die van Communicatie & Multimedia Design, vaak afgekort tot CMD. Deze HBO studie wordt op veel hogescholen gegeven. Ook de Multimedia Colleges leveren studenten af, zij het op MBO niveau. En dan zijn er nog allerlei private kennisinstituten die UX’ers opleiden. Dit is vaak voor professionals die een carriereswitch maken en al meer werkervaring hebben. Nielsen Norman Group en Interaction Design Foundation zijn bekende en betrouwbare namen op dit gebied.

Social Media

X, Instagram en Facebook hebben actieve designgemeenschappen. Door relevante hashtags te gebruiken, kunt u uw zoekopdracht verfijnen en designers ontdekken. Van TikTok ben ik niet zo goed op de hoogte als het hierom gaat.

Portfolio- en Vacaturewebsites

Websites zoals Coroflot, Awwwards, en Smashing Magazine’s job board bevatten regelmatig UX-designvacatures en portfolios van designers.

Waar je op moet letten als je op deze kanalen zoekt

Het is belangrijk om uw zoekopdracht te begeleiden met duidelijke vereisten, zoals specifieke vaardigheden, ervaringsniveaus en budgetoverwegingen. Het interviewproces is ook cruciaal om de juiste kandidaat te selecteren. Het bekijken van portfolios en vragen stellen over eerdere projecten en aanpak kan u helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

Effectief samenwerken met een freelance UX designer

Het laten samenwerken van een ingehuurde freelance UX-designer met een team in loondienst vereist enkele overwegingen en stappen om ervoor te zorgen dat de samenwerking soepel verloopt. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Zorg voor een goede onboarding

Zorg ervoor dat de freelancer toegang heeft tot alle benodigde tools, bestanden en informatie om effectief te kunnen werken. Dit kan omvatten: ontwerpbibliotheken, stijlgidsen en toegang tot relevante platforms en systemen. Zorg ook dat de freelance designer wordt voorgesteld aan relevante interne teamleden en andere stakeholders waarmee ze zullen samenwerken. Dit omvat wellicht ontwikkelaars, marketeers en productmanagers.

Definieer rollen en verantwoordelijkheden

Zorg voor duidelijke taakverdeling en verantwoordelijkheden. Definieer welke taken de freelance UX-designer zal uitvoeren en hoe deze passen binnen het bredere project.

Duidelijke Communicatie

Open en transparante communicatie is essentieel. Zorg ervoor dat alle teamleden, zowel in loondienst als de freelancer, goed geïnformeerd zijn over projectdoelstellingen, rollen, verwachtingen en deadlines. Gebruik communicatietools zoals Slack, e-mail en videoconferenties om regelmatig contact te onderhouden.

Projectmanagement

Gebruik projectmanagementtools zoals Trello, Asana of Jira om taken, mijlpalen en deadlines bij te houden. Dit helpt om de voortgang van het project te bewaken en ervoor te zorgen dat iedereen op schema ligt.

Feedback en samenwerking

Hoewel je van een zelfstandig operend UX-designer wel iets mag verwachten op dit vlak is het niet onbelangrijk om zelf ook samenwerking te faciliteren en open te staan voor feedback. Laat de designer deel uitmaken van discussies en brainstormsessies. Dit zorgt voor een inclusieve en creatieve omgeving.

Contract en betaling

Zorg voor een duidelijk freelancecontract waarin tarieven, betalingsvoorwaarden en verwachte resultaten worden gespecificeerd. Dit zorgt voor wederzijdse verwachtingen.

Vertrouwen en respect

Behandel de freelance UX-designer als een gelijkwaardig teamlid en respecteer zijn of haar expertise. Dit bevordert een positieve werkomgeving en kan leiden tot betere resultaten.

Voortdurende evaluatie

Regelmatige evaluatie van de samenwerking is belangrijk. Bespreek wat goed werkt en wat kan worden verbeterd, en pas uw aanpak dienovereenkomstig aan.

Juridische overwegingen

Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de wettelijke verplichtingen en eventuele belasting- of arbeidsrechtelijke implicaties van het samenwerken met een freelancer, afhankelijk van uw locatie en sector.

Het succes van de samenwerking hangt grotendeels af van heldere communicatie, wederzijds begrip en een goed gedefinieerde structuur. Door deze aspecten te benadrukken, kunt u een effectieve samenwerking tussen uw team in loondienst en de freelance UX-designer bevorderen.

Hoe budgetteer je een freelance UX-designer?

Er zijn enkele overwegingen die ervoor moeten zorgen dat je de kosten van de designer kunt beheren en tegelijkertijd kwaliteitswerk kunt verwachten.

Bepaal het scope van het project

Definieer duidelijk wat je van de freelance UX-designer verwacht. Welke taken moeten worden uitgevoerd? Wat is de omvang van het project? Dit zal je helpen bij het bepalen van het benodigde budget.

Uurtarief of projecttarief

Freelance UX-designers rekenen meestal op uurbasis of projectbasis. Vraag naar het uurtarief of het totale bedrag dat ze voor het project willen hebben. Dit zal de basis vormen van je budget.

Schatting van de uren

Als je op uurbasis betaalt, laat de UX designer dan een schatting maken van het aantal uren dat nodig is voor het project op basis van de scope en complexiteit. Houd rekening met taken zoals onderzoek, wireframing, prototyping, gebruikerstests en iteraties.

Softwarelicenties

Het is gebruikelijk dat freelance UX designers zelf hun softwarelicenties betalen en dit verdisconteren in de prijs. Maar wellicht brengt de manier van werken, die de designer voorstaat, wel extra kosten met zich mee voor uitgebreidere teamlicenties van bijvoorbeeld een designpakket als Figma.

Reiskosten en vergoedingen

Doorgaans dragen UX-freelancers zelf de kosten van woon/werkverkeer, lunches en andere werkgerelateerde kosten. Toch goed om hier even aandacht aan te besteden in je budget.

Betalingsvoorwaarden

Bepaal wanneer en hoe de betalingen zullen worden gedaan. Dit kan bijvoorbeeld in termijnen zijn, zoals een aanbetaling bij aanvang en de rest bij voltooiing. Draait de UX’er bij jullie mee op de zaak dan kun je meestal een maandelijkse factuur achteraf tegemoet zien.

Offertes vergelijken

Als je offertes van meerdere freelance UX-designers hebt ontvangen, vergelijk deze dan om te bepalen welke designer de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Onderhandelen over de prijs?

Als je je gesprekspartner het gevoel geeft dat je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten dan werkt dat niet bevorderlijk voor een gezonde werkrelatie. Aan de andere kant hoef je ook niet meteen met het eerste voorstel akkoord te gaan. Onderzoek of de prijs marktconform is en kom met goede argumenten als je een lager prijsvoorstel wilt doen. Maar zorg ervoor dat beide partijen zich gehoord voelen en probeer een prijs en voorwaarden te vinden die voor zowel jou als de freelance UX-designer aanvaardbaar zijn.

Hoe borg je de resultaten van de inzet van de freelance UX-designer?

Als het goed is heb je hier bij de start van het project al bij stilgestaan, dus dit mag niet zomaar uit de lucht komen vallen. De resultaten van een betere gebruikerservaring zijn meetbaar doordat het digitale/online resultaat toe neemt, of de user hapiness hoger scoort of users sneller klaar zijn met het uitvoeren van hun online taken. Je kunt allerlei meetpunten bedenken waaruit je af kunt leiden dat de gebruikerservaring in positieve zin is veranderd.

Daarnaast is er ook nog langetermijn effecten van een UX-design aanpak. Hoewel deze niet onmiddellijk meetbaar zijn, dragen ze op termijn bij aan een enthousiastere gebruikersbase voor jouw website of digitale product. Dit kan op zijn beurt leiden tot een grotere capaciteit om nieuwe gebruikers aan te trekken en bestaande gebruikers te behouden.

Conclusie

  • De vraag naar freelance UX-designers groeit snel, aangezien steeds meer bedrijven de waarde van UX inzien. En niet alleen bij UX-koplopers Booking.com, Philips, Bol.com, Coolblue en Adyen.
  • Bij het vinden van de juiste freelance UX-designer is het belangrijk om grondig onderzoek te doen en te kijken naar expertise, portfolio, culturele fit, beschikbaarheid en kosten.
  • Het inhuren van freelance UX-designers kan de volgende voordelen bieden: expertise, flexibiliteit, kostenbeheersing, out-of-the-box denken, snelle start, schaalbaarheid en onafhankelijkheid.
  • Er zijn verschillende kanalen om getalenteerde freelance UX-designers te vinden, waaronder LinkedIn, online marktplaatsen, websites van designers en designcommunity’s.
  • Als je effectief samen wilt werken met een freelance UX-designer denk dan aan de volgende zaken: de onboarding, rollen en verantwoordelijkheden, duidelijke communicatie, projectmanagement, feedback, contract en betaling, vertrouwen, voortdurende evaluatie en juridische overwegingen.
  • Bij het budgetteren voor een freelance UX-designer vergeet dan de volgende aspecten niet; projectomvang/scope, uurtarief of projecttarief, schatting van de uren, softwarelicenties, reiskosten, betalingsvoorwaarden en vergelijken van meerdere offertes.
  • Resultaten van UX-design zijn meetbaar, en het is belangrijk om bij de start van het project na te denken over het meten van succes van de inzet van je freelance UX-designer.

Verder lezen

5 meestgemaakte fouten bij het design van mkb-websites

Vol goede moed beginnen bedrijven en organisaties aan het design van een nieuwe website. Maar aan het einde van de rit vallen de online resultaten nog weleens tegen. Wat is hiervan de oorzaak? En hoe zorg je ervoor dat je niet in dezelfde valkuil valt?

Wanneer en waarom een UX designer inschakelen?

UX designers worden steeds vaker ingeschakeld om websites en apps voor bezoekers duidelijk en makkelijk bruikbaar te maken. Toch is de inhoud en impact van UX design niet voor iedereen helder. In dit blog leg ik uit wat een UX designer precies doet en wat het verschil is met een ‘gewone’ websiteontwerper.