UX design

Excellent UX design zorgt voor tevreden gebruikers van jouw website of digitaal product

We kennen het allemaal uit eigen ervaring; websites of applicaties die onduidelijk, verwarrend of zelfs zo onbegrijpelijk of slecht functioneren dat we gefrustreerd wegklikken.

Gelukkig komen we ook steeds vaker websites en apps tegen waar alles op z’n plek lijkt te vallen. Hier lijkt alles als vanzelf te gaan. Je wordt bij het uitvoeren van je taken continu op het juiste moment van de juiste informatie en functies voorzien. Met een glimlach op je gezicht heb je gedaan wat je wilde doen en sluit je de website af.
Er is dan duidelijk sprake van excellent uitgevoerd UX design.

Beeld: Kelly Sikkema @Unsplash

Met een goed UX-design zorg je ervoor dat:

  • Je website/product makkelijk te gebruiken is;
  • Voor gebruikers alles duidelijk is en ze hun taken makkelijk kunnen uitvoeren;
  • Je je online doelen behaalt;
  • Je op de langere termijn voordeel behaalt want tevreden gebruikers betalen zich uit in nieuwe gebruikers;
  • Je medewerkers trots zijn op hun website en zich meer betrokken voelen.

Als UX designer optimaliseert Nethead de gebruikerservaring van jouw online klanten en gebruikers. En “optimaliseren van de gebruikerservaring” klinkt misschien een beetje hoogdravend of onbegrijpelijk. Helaas is het vakgebied doorspekt van dit soort vakjargon. Maar de basis van UX is vrij eenvoudig; weet wat jouw online gebruikers nodig hebben om hun “probleem” of “uitdaging” op te lossen en biedt ze dat in een gebruiksvriendelijke vorm. Je zult hiermee meer tevreden klanten werven. Klanten die ook nog eens vaker terugkomen en meer omzet bij je binnen brengen.

Voor nieuwe én bestaande websites of digitale producten

UX design kun je zowel op nieuwe als op bestaande online projecten toepassen. De meest ideale situatie voor mij is natuurlijk om van meet af aan al bij de ontwikkeling van een nieuwe digitale omgeving betrokken te zijn. Dan kan ik de gebruikerservaring al in de basis van het product beïnvloeden. Vaak levert dat dan ook het beste resultaat op. Maar ook bestaande websites of digitale producten kan ik optimaliseren. Bijvoorbeeld door een UX-quickscan van je website te doen of door de bruikbaarheid te onderzoeken in de doelgroep. Dit levert nagenoeg altijd een veel gebruiksvriendelijkere en beter converterende website op.

Wat kost UX design?

Nieuwe ideeën leveren voor bestaand designvraagstuk € 380
Redesign tastbaar maken in wireframe € 1.140
Redesign tastbaar maken in functioneel testklaar prototype € 2.280
Opzetten, uitvoeren en conclusietrekking gebruikersonderzoek € 1.900
Advocaat van de gebruiker rol vervullen € 95 p.u.
UX coaching en advies € 95 p.u.

Uiteraard is dit geen volledige lijst.
Wil je een prijs voor een specifieke opdracht, neem dan contact met me op.

Usability verbeteren

UX design kan op een aantal verschillende niveaus toegepast worden. Het meest tastbare en praktische niveau is usability. Doel hiervan is om de bruikbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van digitale middelen te optimaliseren. Vaak ligt kwalitatief (gebruikersonderzoek, ook wel usability testing genoemd) en kwantitatief onderzoek hieraan ten grondslag. Denk bij die laatste aan data die uit allerlei online analyse tooling onttrokken kan worden. Bijvoorbeeld Google Analytics of Hotjar.

UX design als strategie

Voor veel bedrijven is UX design een strategische noodzaak aan het worden. Het centraal stellen van de gebruiker wordt in de bedrijfsstrategie opgenomen. Dit zorgt er voor dat gebruikers en klanten gedurende de gehele customer journey een goed en consistent product en service ervaren. Met name partijen uit de nieuwe economie omarmen User Centered Design (UCD). Dit is het gedachtengoed achter UX design.

Waarom UX design iets anders is dan het visuele design van je website

Nethead maakt regelmatig mee dat UX design wordt verward met UI design. Dit is het ontwerp van een mooie buitenkant, de grafische schil. UX design gaat echter veel meer over het begrijpen van gebruikersgedrag. En de doorvertaling hiervan naar gebruiksvriendelijke websites en digitale producten. Vergelijk UI design met de topping van een taart en UX design met de taart zelf.

Case studies UX design

ANWB

Autorijdend Nederland helderheid verschaffen in snel groeiend aanbod elektrische auto's

Kandoor (APG)

Wegnemen van financiële stress door 1,5 miljoen geldvragen van mensen online te beantwoorden per jaar

”Ik heb David leren kennen als een gedreven, vakkundige en creatieve professional die een hele positieve bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van ons project.”

Jessica Smit Manager Operations ANWB