Prognotice

Door Nethead uitgevoerd:

Uitdaging

Ontwerp een gebruiksvriendelijke web interface voor het asset data management software pakket van dit bedrijf en daarnaast ook een native app voor de medewerkers in het veld.

Prognotice biedt software voor asset data management, het onderhoud en beheer aan gebouwen(complexen). Om een nieuwe doelgroep aan te spreken krijg ik de opdracht om een laagdrempelige online versie hiervoor te ontwerpen. Deze online variant moet kunnen communiceren met een native app die voor medewerkers in het veld bedoeld is.

Beeld: Emmanuel-Ikwuegbu @Unsplash

UX design proces

1

Product en gebruikersscenario's leren kennen

Om te snappen waar het bij asset data management om draait en om te begrijpen hoe gebruikers de software gebruiken om hun taken uit te voeren heb ik eerst een uitgebreide verkenning van het product gedaan. Alle kennis die in de organisatie zit heb ik hierbij geabsorbeerd.

2

Uitwerken prototypes

Met een diepgaand begrip van de gebruikerstaken en de designpatronen van de Prognotice software, ben ik begonnen met het uitwerken van een prototype voor de online versie, waarbij het spreadsheetmodel als leidraad dient. Dit model is vertrouwd bij gebruikers en heeft zijn waarde bewezen. Echter, ik blijf kritisch kijken naar mogelijkheden om het design te verbeteren en de interface meer ‘user focused’ te maken, gezien de overweldigende interface van het huidige softwarepakket (vergelijkbaar met Excel). Tegelijkertijd werk ik aan een eerste opzet voor de native app, die een light-versie van de online applicatie zal zijn en alleen de inhoud en functies bevat die relevant zijn voor medewerkers in het veld. De beperkte ruimte op mobiele apparaten en de potentiële instabiliteit van wifi-verbindingen voegen een extra uitdaging toe aan dit proces.

3

Advocaat van de gebruiker

Door mijn tijdelijke, onafhankelijke positie en mijn missie om de gebruiker altijd centraal te stellen, faciliteer ik talloze sessies met ontwikkelaars, productspecialisten en de marketingverantwoordelijke bij Prognotice. Deze bijeenkomsten bieden aanzienlijke toegevoegde waarde voor alle stakeholders en dragen bij aan een kwalitatief beter design. Mijn rol als advocaat van de gebruiker, gecombineerd met de overvloed aan inhoudelijke kennis binnen Prognotice, leidt tot vruchtbare discussies en innovatieve ideeën die de software verrijken en de gebruikerservaring verbeteren.

4

UI designs

Na het voltooien en finetunen van de prototypes, heb ik in Figma ook de visuele ontwerpen gemaakt voor zowel de desktopapplicatie als de native app. Hierbij heb ik tevens een componentenbibliotheek opgezet, wat de eerste stap vormt naar een volwaardig design systeem. Dit systeem zal consistentie en efficiëntie bevorderen bij het ontwikkelen en onderhouden van de gebruikersinterfaces, en het zal bijdragen aan een naadloze ervaring voor zowel desktop- als mobiele gebruikers.

UI designs

Desktop applicatie, navigatie van assets
Spreadsheetdesign is beste oplossing voor uitvoering taken gebruiker
Modus voor het maken en wijzigen van het meerjarig onderhoudsplan (MJOP)
Navigatie in mobiele app voor onderhoudsmonteur
Gebouwdetailpagina
Foto's wijzigen

Meer weten?

Stuur me een e-mail: david@nethead.nl

”Perfecte balans tussen eigen koers, UX richtlijnen en ervaring van ons softwareteam”

Remco Iburg Marketing manager Prognotice