ANWB

Door Nethead uitgevoerd:

Uitdaging

Verbeter de gebruikerservaring van de ANWB website door verschillende functies opnieuw te ontwerpen

De ANWB biedt een breed scala aan online diensten aan. Van oorsprong vooral op automobilisten gericht maar in de loop der tijd zijn er ook reizen, vrijetijdsbesteding, verzekeringen en een webwinkel aan toegevoegd. Daardoor bevat de website tientallen op zichzelf staande applicaties waarmee gebruikers hun taken kunnen uitvoeren. Binnen de autocategorie heb ik een jaar lang gewerkt aan het verbeteren van de gebruikerservaring van verschillende online producten. Hieronder licht ik er enkele toe.

Beeld: ANWB

UX design proces

1

Producten

Voor de ANWB heb ik onder andere een nieuw design gemaakt voor de Autoverkoopservice. Deze service biedt autobezitters een gegarandeerde verkoopprijs voor hun gebruikte auto na het doorlopen van een online stappenplan. Daarnaast heb ik het design gemaakt voor de online offerte aanvraag van ANWB Private Lease, de autoleasepropositie van ANWB. Voor Connected Car, een applicatie waarmee automobilisten data van hun auto kunnen uitlezen en als waardevolle inzichten gepresenteerd krijgen, heb ik zowel de online aanvraag als het gebruikersdashboard ontworpen. Ook heb ik nog een aanvraagproces voor persoonlijke leningen ontworpen in samenwerking met ANWB’s partner FREO.

2

Data analyse, ideeën uitwerken en prototypes maken

Bij deze redesigns doorloop ik vaak een vast aantal stappen. Ik begin met het vergaren en leren van alle reeds aanwezige kennis en inzichten over deze producten. Dit kan zowel door het bestuderen van data van webstatistieken als het doen van best practices onderzoek. Uiteraard laat ik me ook goed informeren door de stakeholders van het product in kwestie. Daarna volgt de fase waarin ik alle ideeën, aannames en al aanwezige kennis naar wireframes of functionele prototypes vertaal.

3

Gebruikersonderzoek

Valideren van ons prototype met eindgebruikers is de volgende stap. In het testlab van de ANWB zijn alle faciliteiten daarvoor beschikbaar. Usertests leveren belangrijke inzichten om het eindproduct gebruiksvriendelijker, duidelijker en bruikbaarder te maken.

4

UI designs

Als alle inzichten zijn verwerkt in de prototypes, dienen deze als blauwdruk voor de uitwerking van de visual designs. Het design system van ANWB zorgt ervoor dat de consistentie van nieuwe designs optimaal blijft en dat iedereen in het team dezelfde taal spreekt.

UI designs

ANWB Autoverkoopservice biedt autobezitters een gegarandeerde verkoopprijs voor hun gebruikte auto
Op de Private Lease webpagina kunnen gebruikers een offerte aanvraag doen
Connected Car was de eerste versie van het "smart car" product en de basis van wat nu ANWB Smart Driver heet

Meer weten?

Stuur me een e-mail: david@nethead.nl

”Ondernemende, nieuwsgierige en leergierige ontwerper”

Frank de Wit Head of Customer Experience ANWB